Shinrin-Yoku ofwel letterlijk vertaald: “baden in het bos”. (Shinrin = bos; yoku = zich baden)

De term Shinrin-Yoku werd voor het eerst gebruikt in 1982 in Japan toen er vastgesteld werd dat het regelmatig baden in het groen enorm veel gezondheidsvoordelen had. Inmiddels is het een wereldwijde term geworden.

Japan evolueerde in een razendsnel tempo: moderne ontwikkelingen,  stedelijke cultuur met kantoorgebouwen, flats, … en bleek dat de Japanse mens dit tempo niet meer kon volgen. Er werd door middel van baanbrekende onderzoeken geëxperimenteerd met het gebruik van de natuur als therapie. Meer dan 35 jaar na de eerste wetenschappelijke onderzoeken komen wereldwijd miljoenen mensen vaker en intensiever in contact met de natuur waardoor doktersbezoeken verminderen. 

 

Het doel is te genieten van de helende en verjongende kracht van het bosbaden. Shinrin-Yoku betekent dat we het bos met al onze zintuigen verkennen en er ons helemaal in onderdompelen. Je wordt er één met het bos en vooral met je innerlijke zelf. Je ontdekt, naast de vijf zintuigen, ook je innerlijke kompas. De voordelen van het bosbaden zijn onmiddellijk merkbaar en werken vaak nog een hele tijd na.

De natuur is de therapeut, de gids opent de deuren …

Met stress, burn-out, slapeloosheid, hoge sensitiviteit, … hebben we baat bij het nemen van een bosbad. Bovendien is het inademen van het bos een heel krachtige antioxidant. Dankzij de etherische oliën en de alom aanwezige fytociden, die in het bos rondzweven en in je longen terecht komen, krijgt je immuunsysteem een boost die nog lange tijd blijft nawerken.

   

Enkele wetenschappelijke onderzochte heilzame effecten van Shinrin-Yoku op een rij. (Uit ‘Shinrin-Yoku, het Japanse geheim voor beter slapen, minder stress en een gezond, gelukkig leven’ – Francesc Miralles en Héctor Garcia)

 

Hersenen

Produceren van meer gelukshormonen

Herstel bevorderen van beschadigd weefsel

Verkleint kans op dementie

Vermindert agressie en stemmingswisselingen

Ogen

Ontspant en herstelt het gezichtsvermogen (dat veel te lijden heeft onder het voortdurende gebruik van beeldschermen)

Hart

Verlaagt de bloeddruk en hartslag

Spijsvertering

Wandelen na het eten verbetert de spijsvertering aantoonbaar, ook bij mensen die veel last hebben van constipatie of diarree.

Immuunsysteem

Verbetert op natuurlijke wijze het afweersysteem dat ons beschermt tegen ziekten

Levensverwachting

Contact met de natuur verhoogt de levensverwachting.

 

 

 

‘And into the forest I go, to lose my mind and find my soul’

(John Muir, 1838-1914 - Schots-Amerikaans schrijver en natuurbeschermer)

 

 

Al de gebruikte methodes bij Stromende Kracht zijn zéér sterk ondersteunend en aanvullend op de westerse geneeskunde.

Geen enkele van de hier gebruikte methodes vervangt echter een doktersbezoek!